marți, 30 octombrie 2012

Chipul de pe Marte, Zona 51 si adevarul despre aselenizari

Am venit acasa de la librarie cu doua carti importante pentru mine : "Zona 51" de Annie Jacobsen, o carte despre istoria celei mai secrete baze militare americane si "Conspiratia NASA" de Nick Redfern, despre adevarul din spatele aselenizarilor, fotografiilor cenzurate si chipului de pe Marte. Incep cu volumul mai subtire, caci trebuie sa le citesc pe amandoua in timp record, niciodata in viata nu am lasat necumparate si necitite asemenea carti !

duminică, 28 octombrie 2012

Carti de sotii Ileana si Romulus Vulpescu

Azi la ora 15, scriitoarea Ileana Vulpescu, autoarea romanului "Arta conversatiei", va participa la emisiunea "SECVENTIAL" a lui Adrian Ursu pe ANTENA 3. Cred ca va fi o emisiune de neuitat, in orice caz este ceva ce-mi doresc cu ardoare sa nu pierd.

miercuri, 24 octombrie 2012

Saul Belloow si fenomenul de tranzienta

In 1976 m-am pomenit cu un nobeliat pentru literatura pe care nu-l cunosteam : SAUL BELLOW. M-am informat despre el, am aflat ca a publicat in 1975 "Darul lui Humboldt", care urma sa apara apoi in limba romana in 1979, in RS 20 , colectia mea preferata. Desigur ca am aflat ca este evreu, fapt ce m-a bucurat, caci evreii scriu bine , este ceva de netagaduit. Am mai aflat ca familia sa este originara din Petersburg, si ca numele lor era Belii - adica Albu - si ca au emigrat in Canada, unde si-au luat numele Bellows, iar apoi In SUA, unde numele simplificat americaneste a devenit Bellow. Mi-a venit in minte un scriitor rus, pe nume Andrei Belii, si desigur, romanul acestuia "PETRESBURG", iata, suntem in zona coincidentelor acauzale. Fenomenul de tranzienta, pe care l-as rezuma intr-un cuvant sub numele "nestatornicie", inseamna sa treci dintr-un loc in altul, dintr-o meserie in alta, de la o nevasta la alta, ceea ce Saul, nascut Solomon, a facut, ramanad insa statornic siesi si talentului sau literar care i-au adus gloria si nemurirea. Tatal sau Avraam, ramas vaduv cu vreo patru copii, pe cand Saul -Solomon avea 18 ani, s-a recasatorit, desigur, si a dat de cateva ori faliment, asa se face ca Saul Bellow a abandonat facultatea, dar a reusit in timp sa absolve facultatea de literatura si sociologie, abandonand insa studii doctorale in sociologia culturii. Soarta l-a rasplatit insa cu trei doctorate "honoris causa". A primit si doua burse Guggenheim, care i-au permis sa vada Europa, a vizitat si Bucurestii in 1977 - anul cutremurului - imbogatindu-si apoi romanul "Iarna decanului", cu secvente inspirate de vizita in Romania. A cunoscut scriitori de vaza, a cunoscut prim ministri  - pe Gloda Meir, Yitzak Rabin, Harold Wilson, a avut cinci neveste, si primele trei i-au daruit cate un baiat, iar a cincea, o fetita, la varsta de 85 de ani, cu cinci ani inainte de moarte. Nu mai amintesc  aici de alte romane sau fapte ale sale, dar trebuie sa-mi marturisesc gandul ca ceva miraculos s-a pertecut in viata lui Bellow in 1976, cand a luat si premiul Pulitzer, si Nobelul, dand existentei sale dimensiuni fabuloase. Sotia de-a patra, a fost matematiciana Alexandra Ionescu-Targoviste, nascuta Bagdasar. Ea l-a adus pe Bellow in Romania,in 1977 ca sa-si revada mama aflata pe patul de moarte. Si daca vorbiram despre moarte, sa reamintim ca in tinerete, Bellow a fost trotzkist - romanul "The Adeventures of Augie March" de influenta dreiseriana, l-a scris sub fascinatia personalitatii lui Trotzki, pe care, a avut macabra ocazie sa-l vada la morga, in 1940, in Mexic, dupa asasinarea acestuia de catre stalinisti.

marți, 16 octombrie 2012

Ziua lui Oscar Wilde, 16 octombrie



Oscar Wilde a fost pederast, la vremea aceea era o problema, azi nu mai este si curistii sunt mandri de naravul lor, iar cei care ii vorbesc de rau sunt "condamnati". Eu nu-l vorbesc de rau nici macar pe Sir Elton John, care arata ca o baba si a contractat o casatorie homosexuala, sa-i fie de bine, ma puteam lipsi si de muzica sa si de greata pe care mi-o inspira si inainte de a sti ca iubeste cu dosul. In schimb, Oscar Wilde este un geniu, iar in fata unui mare artist dispar orice considerente la scara umana, care sa-l minimalizeze. S-a nascut cu un veac inaintea mea : in 1854, dar nu si in aceeeasi zi. Astazi este ziua sa de nastere, in 16 octombrie, de aceea vorbesc acum despre el. Oscar Wilde a stat si la inchisoare. Mai conteaza de ce ? Cine au fost judecatorii care l-au condamnat sau gardienii care l-au pazit? Daca s-a pastrat numele lor, este datorita marelui scriitor. Numai 46 de ani a trait Wilde. Daca as fi murit la varsta lui, lipseam de-aici inca din anul 2000. Am cu 12 ani mai mult decat avea scriitorul  atunci cand l-a rapus o boala necrutatoare in 20 octombrie 1900. Este inmormantat in cimitirul parizian Pere Lachaise, si cu certitudine ca ma voi reculege la mormantul sau, ca si la alte morminte din Montparnasse, daca ajung pe acolo. Un lucru mai spun, inainte de a comenta volumul din ilustratie : in 1854, anul nasterii lui Wilde, Dickens a publicat "Timpuri grele"
Voi veni acum la acest volum din BPT, aparut in 1969. Contine "Portretul lui Dorian Gray" si "Crima lordului Arthur Savile". Despre ele, vorbim alta data.

luni, 15 octombrie 2012

"Sfarsitul Istoriei?" - Francis Fukuyama



In anul 1989, anul prabusirii sistemului socialist, revista "The National Interest" a publicat eseul lui Fukuyama intitulat "Sfarsitul istoriei?", in care afirma ca actuala forma de capitalism coorporatist transnational este oranduirea vesnica pentru omenire. Eseul contine si contraargumentele lui Fukuyama la aceasta idee trasnita, dar si un numar de sase replici, printre care, cea a lui Ralph  Dahrendorf, care considera eseul o caricatura, care impune insa o discutie serioasa, altfel spus, nu tocmai o caricatura. Asadar, sunt autori care considera ca suntem pe aproape de realizarea, in cadrul noii ordini mondiale ( oare nu scrie pe bancnota de un dolar american "novus ordo seclorum?), a statului omogen universal, avand drept coordonate, democratia liberala si, in sfera economicului "video & stereo", altfel spus, societatea de consum ce are ca epifenomen distrugerea culturii.
*
Curul mamii voastre il veti distruge, banditilor, caci INDIGNATII vor sa ramana oameni si nu robi ai muncii la stapan, robi la banci sau oropsiti ai soartei, atunci cand nu aveti nevoie de brate sau minti pentru munca!
*
Ce, credeati ca a inceput o etapa a istoriei caracterizabila ca o navala spre nimic ?
*
  PPE va veni in 16, 17 si 18 octombrie in Romania, pentru congresul acestei mafii naziste! Veti vedea atunci navala, caci vor da peste voi cei pe care ii calcati in picioare. Ma si intreb cum isi va da startul Merkel, satana cu fusta? Isi va lepada fustele, ca sa poata alerga iute, si va fugi la curul gol ? Nu v-ajute Dumnezeu cu cel cap mare al vostru, porcilor si scroafelor!

duminică, 14 octombrie 2012

Jorge Luis Borges



LABYRINTHS

Selected Stories  & Other Writings
*
Jorge Luis Borges

Averescu Nicole, iti multumesc pentru link

*
Link : AICI
Inca ceva : AICI

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Va amintiti de Tomas Transtromer ?




Orice minune tine trei zile, si au trecut nu numai trei zile ci un an de cand a fost incununata cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 2011 opera poetica a suedezului Tomas Transtromer. Gurile rele ziceau ca Suedia si-a nobeliat un poet de 80 de ani, numai de dragul pastrarii in Suedia a milionului de dolari care insoteste acest premiu, din cauza crizei economice. Dar adevarul este ca, din 1954, cand a aparut volumul de debut al autorului  "17 poezii",Tomas Transtromer a fost considerat imediat drept un poet important al Suediei, fapt confirmat in timp de o bogata creatie poetica incununata cu nenumarate premii. Adevarul este ca traducerea poeziei este dificila si are efect entropic asupra poeziei, dar chiar si din traduceri, pot sa apreciez ca Trastromer este o mare constiinta a lumii si un mare poet, care merita pe deplin premiile stranse de-a lungul unei vieti inchinate creatiei. Am postat pe Babel in 2011 o poezie de acest nobeliat, si voi mai posta si altele, acum vreau doar sa va amintesc de Transtromer, in plina glorie a nobeliatului pe 2012, romancierul chinez Mo Yan.

joi, 11 octombrie 2012

Sorgul rosu - Mo Yan

Azi, 11 octombrie scriitorul chinez Mo Yan , autorul romanului "Sorgul rosu", aparut in limba romana in colectia "Raftul Denisei" in 2008, a primit premiul Nobel pentru literatura pe anul 2012.

Sorgul rosu - partea intai

Demonul iubirii in "Sorgul rosu" - partea intaia


"Ce e iubirea ? Fiecare om are raspunsul lui. Acest lucru diavolesc a chinuit de moarte nenumarati barbati adevarati si plini de vitejie si nenumarate femei frumoase si inzestrate.
Pornind de la istoria amoroasa a bunicului meu, a valurilor turbate ale iubirilor tatalui meu si a desertului palid al propriilor mele iubiri, am sintetizat o configuratie solida, potrivita numai pentru cele trei generatii ale familiei mele : primul element esential al acestei configuratii, care se implineste in IUBIREA FANATICA, este DUREREA CARE SFREDELESTE INIMA, lichidul rasinos ce picura ropotind din inima strapunsa - iar sangele pe care-l cere durerea inimii se scurge in stomac, trece prin intestinul subtire si cel gros, se transforma in excremente asemenea bucatilor de asfalt si e astfel eliminat din corp. " 

*
Altceva despre "Sorgul rosu"  : AICI

Sorgul rosu - partea a doua


"Cel de-al doilea element esential, care se implineste in iubirea cruda, este critica nemiloasa - cei doi iubiti de-abia se tin sa nu se jupoaie de vii unul pe altul, si-si jupoaie pielea fiziologica si cea psihologica, cea spirituala si cea materiala, sa-si scoata la iveala venele, muschii, launtrurile care se sucesc gata sa dea pe dinafara si inimile, poate negre, poate rosii, pe care apoi sa si le arunce unul spre celalat, sa le izbeasca in aer si sa le faca bucati.
Al treilea element esential care care se implineste in iubirea rece ca gheata, este TACERA PERSISTENTA - sentimentele reci ingheata iubirea, prefacand-o in inghetata pe bat, care ingheata mai intai in vantul rece, apoi in pamantul inzapezit, apoi e aruncata sa inghete intr-un rau inghetat, iar in cele din urma e pusa la inghetat intr-o camara frigorifica in care ingheata carnea de porc si corbii de mare. Asa ca indragostitii adevarati au toti fata ca bruma, temperatura corpului la 25 de grade si nu stiu decat sa clantane din dinti, nu si sa vorbeasca - nu ca n-ar vrea sa vorbeasca, dar deja nu mai stiu sa o faca, iar ceilalti cred ca se prefac ca au amutit."

Sorgul rosu - partea a treia

Demonul iubirii in "Sorgul rosu" - partea a 3-a


"Asadar, iubirea fanatica, cruda si rece ca gheata = sange iesit din stomac + piele jupuita de viu +mutenie prefacuta, toate scuturate incoace si incolo, mereu si fara odihna.
Procesul iubirii este procesul de transformare a sangelui in excrement de culoarea asfaltului, expresia iubirii este cand doi oameni in care nu se mai desluseste sangele de carne stau intinsi impreuna, iar deznodamantul iubirii este reprezentat de doua inghetate pe bat cu ochi cenusii larg deschisi.
In vara lui 1923, bunicul a inhatat-o pe bunica de pe magar, a purtat-o pe brate in lanul de sorg, a asezat-o pe pelerina mare de paie, iar acesta a fost inceputul tragic si solemn al perioadei lor de "sangerare a stomacurilor".
In vara lui 1926, cand tata avea 2 ani, slujnica mamei Iubita, li s-a adaugat drept al treilea, varandu-si picioarele puternice si frumoase intre bunicul si bunica : acesta a fost inceputul "jupuirii de viu", iar iubirea lor a patruns din paradisul fanatismului in iadul urii."

Mo Yan ( vezi "Sorgul rosu") a luat Nobel pentru literatura pe 2012, azi, in 11 octombrie

Mo Yan, autorul romanului "Sorgul rosu" este nobeliatul pentru literatura pe 2012

duminică, 7 octombrie 2012

Melkisedeq







Numele Melkisedeq, care apare in scripturi, il desemneaza, dupa Rene Guenon, pe Regele Lumii. Melek  se traduce rege, iar Melkisedeq este rege al Salemului, adica rege al pacii, dar totodata si rege al dreptatii, iar Dreptatea si Pacea sunt atributele fundamentale ale Regelui Lumii. Melkisedeq a fost preot si pentru Avraam, care intalnindu-l si recunoscandu-l, dupa victoria impotriva regilor, i-a platit zeciuiala din toate bunurile sale. Iata pasajul biblic din Geneza, in care il cunoastem pe Melkisedeq cand acesta vine in intampinarea lui Avraam : "Iar Melchisedec, regele Salemului, i-a adus paine si vin. Melchisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preainalt. Si a binecuvantat Melchisedec pe Avram si a zis :  BINECUVANTAT SA FIE AVRAM DE DUMNEZEUL CEL PREA INALT, ZIDITORUL CERULUI SI AL PAMANTULUI. SI BINECUVANTAT SA FIE DUMNEZEUL CEL PREAINALT, CARE A DAT PE DUSMANII TAI IN MAINILE TALE!". Avram i-a dat lui Melchisedec zeciuiala din toate" 
*
Cel mai mult ni-l apropie insa, pe acest personaj tainic din Biblie, care ar fi iesit singur din trupul mamei  moarte, comentariul sfantului apostol Pavel, nimeni altul decat Saul din Tars : "Caci acest Melchisedec, rege al Salemului, preot al lui Dumnezeu cel Preainalt, care a intampinat pe Avraam, pe cand se intorcea de la nimicirea regilor si l-a binecuvantat, caruia Avraam i-a dat zeciuiala din toate, se talcuieste, mai intai : rege al dreptatii, apoi rege al Salemului, adica rege al pacii. Fara tata, fara mama, fara spita de neam, neavand nici inceput al zilelor, nici sfarsit al vietii, ci, asemanat fiind Fiului lui Dumnezeu, el ramane preot pururea"