luni, 21 septembrie 2009

Vechi civilizatii - Dumitru Almas


LUMEA IN CARE TRAIM este o felie de lume; civilizatia contemporana este doar o parte din elanul civilizator al omului, elan care-l insoteste permanent inca de la nasterea sa. Intotdeauna omul a trait in mijlocul unei civilizatii create de el, pentru el, civilizatie pe care el a amplificat-o pentru a o lasa imbogatita, urmasilor.
La MOHENJO-DARO si pe VALEA NILULUI, la SUMER si la ATENA, pe malurile FLUVIULUI GALBEN si in YUTACAN, civilizatiile s-au nascut si au inflorit si fiecare dintre ele si-a adus obolul la tezaurul unic al umanitatii. Ceea ce este nou in aceasta felie de lume in care traim- civilizatia contemporana- este, nu faptul ca ea pare un fenomen de dimensiuni nemaintalnite pana la ea- acest lucruri parea la fel de neobisnuit si pentru societatile civilizatiilor din MOHENJO-DARO sau YUTACAN!- ci, cum spuneam, acceleratia , faptul ca schimbari ce alta data se petreceau poate in zeci de milenii , acum se petrec intr-un secol sau chiar numai incateva decenii. Este deci normal, intr-un fel, sa existe oameni pentru care civilizatia contemporana s-ar fi nascut parca brusc, din nimic.
Istoricul este poate cel mai avizat sa vorbeasca despre dimensiunile civilizatiei actuale. El stie, ca, de pilda, in jurul anului 1000 ciuma si holera pustiau Europa; el nu este un energetician la curent cu productia mondiala de titei, carbune si electricitate, dar stie ca in jurul anului 1000 animalele de povara erau cele mai avansate ''forme de energie'' folosite de om. Stie ca pe atunci- si au trecut doar o mie de ani, o clipire din ochi pentru istoria lumii!- ogoarele se lucrau cu pluguri de lemn, ca nici macar regii sau imparatii nu stiau carte, ca omul era coplesit de spaima de la nastere pana la moarte. Astazi.. istoricul priveste civilizatia contemporana si este mandru ca este om!

DUMITRU ALMAS- O felie de lume

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu