miercuri, 26 decembrie 2012

Cartea Splendorii

ZOHARUL, Cartea Splendorii spune : "Cand un om se culca sa doarma, sufletul lui il paraseste si se urca spre Tarii. Dumnezeu i se arata dupa destinul pe care si l-a ales si-i acorda gratia Lui dupa intelepciune. Pentru prima trepata, VISUL. Pentru cea de-a doua, VIZIUNEA. Pentru cea de-a treia, PROFETIA.
( "Cabalistul din Praga" de Marek Halter)

duminică, 23 decembrie 2012

Orbirea - Elias Canetti


Asemenea lui Saul Bellow, care in 1976 a luat nu numai premiul NOBEL pentru literatura ci si premiul PULITZER, Elias Canetti a fost laureat a doua premii literare prestigioase in 1981 : premiul NOBEL si premiul Franz Kafka. Dar in '73 ne aflam  inainte de Nobel, si eram inca un cititor necopt, prea mic pentru marele si unicul roman al lui Elias Canetti, publicat in romana  in acel an, dupa ce fusese scris in 1930-1931 si aparut in 1935, intitulat initial " Kant in flacari", apoi  "Die Blendung" adica "ORBIREA", titlu ales si pentru traducerea romaneasca a lui Mihai Isbasescu, pentru Editura Univers, colectia RS 20 ( realizata in 1973 ). Dar nu am epuizat titlurile sub care s-a publicat  "Orbirea", editia americana din 1947  poarta titlul  " The Tower of Babell", iar cea franceza din 1949, "Le Tour de Babel", ceea ce-mi place nespus, prietenii stiu de ce. Mai mult chiar, in Anglia, titlul ales pentru traducerea din germana din 1946 este " Auto-da-Fe". 
*
Am citit "Orbirea" in 1973.  an in care Elias Canetti, cu nume italian si prenume evreiesc , traia in Anglia si scria in limba germana, ceea ce il facea foarte atractiv pentru mine. Stiam ca s-a nascut la Dunare la Rusciuc in Bulgaria, dar inca nu stiam ca a supt lapte de la o doica romanca, si limba salvata s-a nutrit si cu lapte de mama romanesc ...
*
Canetti s-a nascut in 25 iulie 1905 - o data importanta in calendarul meu - si pana la moartea sa la Zurich, din1994, departe de natalul Rusciuc, departe si de Spania natala a parintilor sai sefarzi, drumurile vietii l-au purtat de la Rusciuc la Manchester, Laussane - acolo mama sa l-a invatat limba germana printr-o metoda traumatizanta, care insa nu l-a impiedicat sa devina scriitor de expresie germana - VIENA, Zurich ( unde avea sa-si sfarseasca zilele), Frankfurt si iarasi Viena - aici a studiat intre 1924- 1929 Chimia - si aici si-a trait de fapt intreaga viata, avand insa si resedinte la Londra si la Zurich.

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

In 22 noiembrie 2012 a murit actorul Serban Ionescu

La 49 de ani de la asasinarea lui J.F.K. , in 22 noiembrie 2012, a incetat din viata, rapus de o boala necrutatoare care i-a intunecat ultimul an de viata, actorul Seban Ionescu, care a interpretat rolul lui Ion , in filmul dupa romanul lui Rebreanu. Ramanem  tot mai tacuti si singuri "in adapost si-n univers". Actorul si-a exprimat dorinta ca singurul vorbitor de la capataiul sau sa fie maestrul Radu Beligan, caruia i-a fost discipol. Am vazut peste vara, un interviu acordat de Seban Ionescu pe patul de spital, despre care sper sa am puterea sa scriu candva. Mai ales despre forta spirituala care razbatea din trupul despre care bolnavul afirma ca nu reprezinta nici 20% din forta motrice fireasca. Si despre cele doua lacrimi - cata una la fiecare ochi - de la sfasitul interviului. Si cuvintele fiului sau " lasa tata, ca te faci  bine!", pe care le-a reprodus pentru noi. Lasa Serbane, acum nu mai ai nevoie de muschi si de oase pentru deplasare, acum poti sa zbori alaturi de ingeri ! Avea 62 de ani, eu am 59.

duminică, 18 noiembrie 2012

Carti de Niall Griffiths venite de curand in Babel

Nu stiam nici daca Niall este fata sau baiat, desi de cand ma stiu cercetez dupa carti si autori, cu regretul ca nu am devenit insumi un autor, ci am ramas doar cititor, grafoman si colectionar. Dar am gasit o carte la "promotie" de Niall Griffiths - si fara a fi oportunist, dar fiind din plin una dintre miliardele de victime ale crizei generate de bogatii lumii pentru a se imbogati si mai mult pe seama saracilor, am "pus botul", ca sa ma exprim conform asteptarilor javrelor care ne considera vite bune de jug - am luat cartea "Sfartecari" si am aflat ca sunt fata catre fata cu un autor britanic nascut in 1966 la Liverpool, care s-a mutat apoi in Tara Galilor si a scris romane care au fost incununate de premii prestigioase. Se spune despre Griffiths ca a conferit, prin cartile sale, puteri magice romanului contemporan, ce parea in impas. Se mai spune ca oraselul de pe coasta vestica a Tarii Galilor, in care se petrece actiunea romanului "Sfartecari", ABERYSTWYTH - BINE CA SCRIU, SI NU-MI  MUSC LIMBA INCERCAND O PRONUNTIE FARA SANSE DE IZBANDA - ar fi un mitic MACONDO  galez, desi este in efect, o MECCA a drogatilor, si se mai spune ca in romanul "KELLY plus VICTOR" doi indragostiti care devin dependenti unul de altul , urcand impreuna pe culmile extazului, ajung sa se distruga reciproc. Iata destule motive care sa ma indemne sa incerc sa fac loc in viata mea acestor lecturi. Dar cate alte carti nu striga dupa mine sa nu trec nepasator, si sa le iau la citit!

Borneo : capete noi pentru trib

Carti recent cumparate pentru
 Biblioteca Babel.

joi, 15 noiembrie 2012

Gunter Grass - "Calcanul"

GUNTER GRASS

"CALCANUL"
Grupul de editura Corint
LEDA - 2008

Maestrii Leda

Carti de Margaret Atwood in Biblioteca Babel

MARGARET ATWOOD :

1) "O femeie obisnuita"
2) "Galaad 2195"  (SF)
3)  "Asasinul orb" - de la Diana
4) "Penelopiada"
5) "Oryx si Crake"

luni, 12 noiembrie 2012

Carti de David Hume si Jean-Jaques Rosseau

Jean-Jaques Rosseau   -  "Discurs  asupra inegalitatii dintre oameni"

DAVID HUME  - " Cercetare asupra intelectului omenesc"


duminică, 11 noiembrie 2012

Omar Khayyam


Nu mi-am facut vreodata din rugi sirag de perle
Ca sa-mi ascund noianul pacatelor cu ele.
Nu stiu daca exista o Mila sau Dreptate
Dar totusi, nu mi-e teama: curat am fost în toate.

vineri, 9 noiembrie 2012

Baudelaire si D'Ambrosio, sau de la litere la cuvinte si invers

Cuvintele scrise sunt formate din litere, iar  fonemele, au la baza litere sau grupuri de litere.  Viata literei in cuvant este  de sine statatoare, tainica si atotputernica, literele si silabele fiind  simboluri virtuale ale sunetelor , si totodata semne incarcate de semnificatii. "Literele sunt insonore, dar contin in ele un potential de sonoritate", spune Charles Baudelaire. Matteo D'Ambrosio insa a sonorizat literele lui Baudelaire. Prin deceniul opt, pe cand D'Ambrosio era subiect de discutii in revista "Viata studenteasca", aparea cu o mantie neagra de cavaler trasa peste umeri, cu parul si barba neagra, si vorbea despre "poezia moderna", formata din litere alaturate dupa sonoritatea lor, iar eu, cu cel cap mare al meu, luandu-l in deradere, am inregistrat o sceneta pe banda magnetica, cu care am amuzat profesoarele si colegele intr-o zi de 8 Martie. Iata-l acum cu parul alb, cu musteata dar  fara barba, in ilustratia aleasa pentru postare. Cautati poezia "SCHTZNGRAMM" de Matteo   D'Ambrosio, si veti intelege bine ce am scris aici !

"ZONA 51" - Annie Jacobsen

Cu 30 de ani in urma, datele prezentate in aceasta carte ar fi pus in pericol viata celui care le-ar fi detinut, dar in prezent sunt informatii declasificate. Nu apare insa nimic extraordinar nici despre cazul Roswell, nici despre experimente speciale din aceasta zona misterioasa. Sunt insa date edificatoare despre logistica pentru spionajul aerian american realizata in Zona 51 si date concludente care lamuresc pe deplin obiectiile contestatarilor adevarului misiunilor Apollo. Vor fi intotdeauna oameni care vor contesta aselenizarile, ei sa fie sanatosi daca se pot lipsi de adevarul unicului pas important realizat de omenire pentru a iesi din mocirla in care se scalda bivolii.
*
Dar despre carte voi scrie pe Babel, dupa ce termin de citit ultima suta de pagini. Aici ma opresc asupra a trei citate cu valoare literara :
1) "O GURA SLOBODA POATE DECLANSA UN RAZBOI NUCLEAR" ;
2) "SOARTA ESTE UN VANATOR" ;
3) "ATUNCI CAND TI-A SOSIT CEASUL, TI-A SOSIT".

miercuri, 7 noiembrie 2012

Carti de Hermann Hesse in Babel

1) "Lupul de stepa" si "Siddhartha" in RS 20, Ed.Univers 1983, traducator George Gutu
2) "Narzis si Goldmund" in BPT, Ed. Minerva 1968, traducator Ivan Denes
3) "Narcis si Gura-de-Aur", Ed. RAO, 1995, traducere revazuta de Ivan Denes
4) "Lupul de stepa" , Biblioteca Adevarul nr. 17 in colectia "101 de carti", 2011, traducere George Guta
5)"Siddhartha", trad. George Guta si "Calatorie spre Soare-Rasare", trad. Adriana Rotaru, Ed. RAO, 1996
6) "Peter Chamenzind", Colectia GLOBUS 1975, trad.Sergiu Salagean
7-8) "Cele mai frumoase povestiri", 2 vol., Colectia BPT-JN seria "NOBEL" nr. 19-20, trad. Mariana Barbulescu.

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

"CARTEA LUI MORMON" in limba romana

Este a 1800-a postare pe blogul AMIN si sunt bucuros sa scriu despre mormoni, in onoarea presedintelui Statelor Unite al Americii, Mitt Romney. Desigur ca ceea ce poate scrie un european despre aceasta religie putin cunoscuta pe aici, este insignifiant pentru practicantii ei, dar ceea ce doresc sa semnalez, este faptul ca detin in Biblioteca Babel  "Selectii din CARTEA LUI MORMON", pe care le-am citit cu interes, si astept de 22 de ani sa apara textul integral a ceea ce adeptii denumesc "Evanghelia restaurata a lui Isus Hristos".
Secta mormona a fost infiintata de Joseph Simth in 1830, si in cei peste 180 de ani de fiintare, numara peste sase milioane de adepti, impartiti in doua biserici : "Biserica lui Isus Hristos a sfintilor zilelor din urma" cu sediul central la Salt Lake City - Utah si " Biserica reorganizata a lui Isus Hristos a sfintilor zilelor din urma", cu sediul central la Independence - Missouri. Aceste biserici propovaduiesc invatatura crestina a profetului MORMON - considerat de alte culte crestine drept personaj imaginar. Mormonii au dogme, forme de organizare si comportamnet social specifice, ei detin o putere economica insemnata si realizeaza o importanta activitate misionara in lume, asemenea crestinilor evanghelici.

vineri, 2 noiembrie 2012

Enciclopedia mortilor


"Ce-a fost, a fost. Trecutul traieste in noi, nu avem cum sa-l stergem. Cum visele sunt imaginile acestei lumi si marturii ale fiintarii noastre, ne vom intalni in vis: ingenuncheati langa godinul indesat cu lemne jilave, sau chemandu-ma cu o voce stinsa. Atunci ma trezesc, aprind lumina. Cainta si durerea se prefac incet intr-o duioasa amintire. Stufosul nostru roman atat de patimas mi-a implinit viata. Soarta m-a binecuvantat, nu mai am nevoie de o alta rasplata. Stiu ca n-o sa figurez la indexul cartilor lui, in monografiile sale, ori in vreo adnotare de text. Numai ca eu sunt opera lui, cum si el este opera mea. Sa insemne asta harul providentei?
Dar sa nu credeti ca m-am impacat cu soarta, ca as abdica. Cum nu i se stie mormantul, n-am cum sa ma odihnesc langa el. Daca ultra materialistul Diderot a fost insufletit de o astfel de fantasma, de ce n-as putea si eu, care sunt mai presus de orice materialism, sa sper ca ne vom intalni pe lumea cealalta? Si ma rog lui Dumnezeu ca nu cumva sa aflu langa el umbra alteia..."

Discursul nerostit de NIXON la misiunea APOLLO 11

Printre documentele desecretizate despre misiunea Apollo, exista un discurs care fusese pregatit pentru presedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, pentru situatia in care Neil Armstrong si Buzz Aldrin nu ar fi putut sa fie "recuperati" de pe suprafata lunii si Mike Collins ar fi fost nevoit sa revina fara ei pe Pamant. Din fericire, acest discurs nu a fost rostit, misiunea Apollo 11 fiind cel mai mare salt realizat de specia omeneasca din intrega istorie. Iata discursul scos din arhive :
    " Soarta care a decis ca oamenii care au plecat pe Luna pentru o explorare pasnica sa ramana pe Luna ca sa se odihneasca in pace. Neil Armstrong si Edwin Aldrin, stiu ca nu exista nici o speranta pentru recuperarea lor. Dar stiu si ca, in sacrificiul lor, exista speranta pentru omenire. Acesti doi oameni si-au dat viata pentru cel mai nobil obiectiv al rasei umane : cautarea adevarului si a intelegerii. Ei vor fi jeliti de familiile si de prietenii lor. Vor fi jeliti de toti oamenii din lume. Vor fi jeliti de Planeta-Mama, care a indraznit sa-si trimita doi dintre fiii sai in necunoscut. In explorarea lor, acestia i-au facut pe toti oamenii din lume sa se simta ca unul singur. Prin sacrificiul lor, au strans si mai mult fratia dintre oameni. In Antichitate, oamenii priveau stelele si isi vedeau eroii in constelatii. In zilele noastre, facem acelasi lucru, dar eroii nostri sunt oameni adevarati, din carne si oase. Altii ii vor urma si, in mod sigur, isi vor gasi si drumul spre casa. Incercarile oamenilor nu se vor opri. Dar acesti barbati au fost primii si ei vor ramane de-a pururi in inimile noastre. Caci fiecare fiinta umana care va privi spre Luna, in noptile ce vor urma, va sti ca aceasta este un colt al lumii care ii apartine pentru totdeauna omului."

Cititi si asta, link : AICI

joi, 1 noiembrie 2012

Fenomene asimetrice abordate prin practici neconventionale

Republicanul american de confesiune mormona, Mitt Romney, nascut la 12 martie 1947 - anul evenimentului Roswell - activ in " The Curch of Jesus Christ of Latter-day  Saints", om de afaceri si contracandidat al lui Obama la alegerile prezidentiale , a fost ales in 6 noiembrie 2012 in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii, punand capat catastrofalei administratii Obama, care a dat lumii o criza economica fara precedent, pentru care va raspunde in fata legii.

marți, 30 octombrie 2012

Chipul de pe Marte, Zona 51 si adevarul despre aselenizari

Am venit acasa de la librarie cu doua carti importante pentru mine : "Zona 51" de Annie Jacobsen, o carte despre istoria celei mai secrete baze militare americane si "Conspiratia NASA" de Nick Redfern, despre adevarul din spatele aselenizarilor, fotografiilor cenzurate si chipului de pe Marte. Incep cu volumul mai subtire, caci trebuie sa le citesc pe amandoua in timp record, niciodata in viata nu am lasat necumparate si necitite asemenea carti !

duminică, 28 octombrie 2012

Carti de sotii Ileana si Romulus Vulpescu

Azi la ora 15, scriitoarea Ileana Vulpescu, autoarea romanului "Arta conversatiei", va participa la emisiunea "SECVENTIAL" a lui Adrian Ursu pe ANTENA 3. Cred ca va fi o emisiune de neuitat, in orice caz este ceva ce-mi doresc cu ardoare sa nu pierd.

miercuri, 24 octombrie 2012

Saul Belloow si fenomenul de tranzienta

In 1976 m-am pomenit cu un nobeliat pentru literatura pe care nu-l cunosteam : SAUL BELLOW. M-am informat despre el, am aflat ca a publicat in 1975 "Darul lui Humboldt", care urma sa apara apoi in limba romana in 1979, in RS 20 , colectia mea preferata. Desigur ca am aflat ca este evreu, fapt ce m-a bucurat, caci evreii scriu bine , este ceva de netagaduit. Am mai aflat ca familia sa este originara din Petersburg, si ca numele lor era Belii - adica Albu - si ca au emigrat in Canada, unde si-au luat numele Bellows, iar apoi In SUA, unde numele simplificat americaneste a devenit Bellow. Mi-a venit in minte un scriitor rus, pe nume Andrei Belii, si desigur, romanul acestuia "PETRESBURG", iata, suntem in zona coincidentelor acauzale. Fenomenul de tranzienta, pe care l-as rezuma intr-un cuvant sub numele "nestatornicie", inseamna sa treci dintr-un loc in altul, dintr-o meserie in alta, de la o nevasta la alta, ceea ce Saul, nascut Solomon, a facut, ramanad insa statornic siesi si talentului sau literar care i-au adus gloria si nemurirea. Tatal sau Avraam, ramas vaduv cu vreo patru copii, pe cand Saul -Solomon avea 18 ani, s-a recasatorit, desigur, si a dat de cateva ori faliment, asa se face ca Saul Bellow a abandonat facultatea, dar a reusit in timp sa absolve facultatea de literatura si sociologie, abandonand insa studii doctorale in sociologia culturii. Soarta l-a rasplatit insa cu trei doctorate "honoris causa". A primit si doua burse Guggenheim, care i-au permis sa vada Europa, a vizitat si Bucurestii in 1977 - anul cutremurului - imbogatindu-si apoi romanul "Iarna decanului", cu secvente inspirate de vizita in Romania. A cunoscut scriitori de vaza, a cunoscut prim ministri  - pe Gloda Meir, Yitzak Rabin, Harold Wilson, a avut cinci neveste, si primele trei i-au daruit cate un baiat, iar a cincea, o fetita, la varsta de 85 de ani, cu cinci ani inainte de moarte. Nu mai amintesc  aici de alte romane sau fapte ale sale, dar trebuie sa-mi marturisesc gandul ca ceva miraculos s-a pertecut in viata lui Bellow in 1976, cand a luat si premiul Pulitzer, si Nobelul, dand existentei sale dimensiuni fabuloase. Sotia de-a patra, a fost matematiciana Alexandra Ionescu-Targoviste, nascuta Bagdasar. Ea l-a adus pe Bellow in Romania,in 1977 ca sa-si revada mama aflata pe patul de moarte. Si daca vorbiram despre moarte, sa reamintim ca in tinerete, Bellow a fost trotzkist - romanul "The Adeventures of Augie March" de influenta dreiseriana, l-a scris sub fascinatia personalitatii lui Trotzki, pe care, a avut macabra ocazie sa-l vada la morga, in 1940, in Mexic, dupa asasinarea acestuia de catre stalinisti.

marți, 16 octombrie 2012

Ziua lui Oscar Wilde, 16 octombrie



Oscar Wilde a fost pederast, la vremea aceea era o problema, azi nu mai este si curistii sunt mandri de naravul lor, iar cei care ii vorbesc de rau sunt "condamnati". Eu nu-l vorbesc de rau nici macar pe Sir Elton John, care arata ca o baba si a contractat o casatorie homosexuala, sa-i fie de bine, ma puteam lipsi si de muzica sa si de greata pe care mi-o inspira si inainte de a sti ca iubeste cu dosul. In schimb, Oscar Wilde este un geniu, iar in fata unui mare artist dispar orice considerente la scara umana, care sa-l minimalizeze. S-a nascut cu un veac inaintea mea : in 1854, dar nu si in aceeeasi zi. Astazi este ziua sa de nastere, in 16 octombrie, de aceea vorbesc acum despre el. Oscar Wilde a stat si la inchisoare. Mai conteaza de ce ? Cine au fost judecatorii care l-au condamnat sau gardienii care l-au pazit? Daca s-a pastrat numele lor, este datorita marelui scriitor. Numai 46 de ani a trait Wilde. Daca as fi murit la varsta lui, lipseam de-aici inca din anul 2000. Am cu 12 ani mai mult decat avea scriitorul  atunci cand l-a rapus o boala necrutatoare in 20 octombrie 1900. Este inmormantat in cimitirul parizian Pere Lachaise, si cu certitudine ca ma voi reculege la mormantul sau, ca si la alte morminte din Montparnasse, daca ajung pe acolo. Un lucru mai spun, inainte de a comenta volumul din ilustratie : in 1854, anul nasterii lui Wilde, Dickens a publicat "Timpuri grele"
Voi veni acum la acest volum din BPT, aparut in 1969. Contine "Portretul lui Dorian Gray" si "Crima lordului Arthur Savile". Despre ele, vorbim alta data.

luni, 15 octombrie 2012

"Sfarsitul Istoriei?" - Francis Fukuyama



In anul 1989, anul prabusirii sistemului socialist, revista "The National Interest" a publicat eseul lui Fukuyama intitulat "Sfarsitul istoriei?", in care afirma ca actuala forma de capitalism coorporatist transnational este oranduirea vesnica pentru omenire. Eseul contine si contraargumentele lui Fukuyama la aceasta idee trasnita, dar si un numar de sase replici, printre care, cea a lui Ralph  Dahrendorf, care considera eseul o caricatura, care impune insa o discutie serioasa, altfel spus, nu tocmai o caricatura. Asadar, sunt autori care considera ca suntem pe aproape de realizarea, in cadrul noii ordini mondiale ( oare nu scrie pe bancnota de un dolar american "novus ordo seclorum?), a statului omogen universal, avand drept coordonate, democratia liberala si, in sfera economicului "video & stereo", altfel spus, societatea de consum ce are ca epifenomen distrugerea culturii.
*
Curul mamii voastre il veti distruge, banditilor, caci INDIGNATII vor sa ramana oameni si nu robi ai muncii la stapan, robi la banci sau oropsiti ai soartei, atunci cand nu aveti nevoie de brate sau minti pentru munca!
*
Ce, credeati ca a inceput o etapa a istoriei caracterizabila ca o navala spre nimic ?
*
  PPE va veni in 16, 17 si 18 octombrie in Romania, pentru congresul acestei mafii naziste! Veti vedea atunci navala, caci vor da peste voi cei pe care ii calcati in picioare. Ma si intreb cum isi va da startul Merkel, satana cu fusta? Isi va lepada fustele, ca sa poata alerga iute, si va fugi la curul gol ? Nu v-ajute Dumnezeu cu cel cap mare al vostru, porcilor si scroafelor!

duminică, 14 octombrie 2012

Jorge Luis Borges



LABYRINTHS

Selected Stories  & Other Writings
*
Jorge Luis Borges

Averescu Nicole, iti multumesc pentru link

*
Link : AICI
Inca ceva : AICI

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Va amintiti de Tomas Transtromer ?




Orice minune tine trei zile, si au trecut nu numai trei zile ci un an de cand a fost incununata cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 2011 opera poetica a suedezului Tomas Transtromer. Gurile rele ziceau ca Suedia si-a nobeliat un poet de 80 de ani, numai de dragul pastrarii in Suedia a milionului de dolari care insoteste acest premiu, din cauza crizei economice. Dar adevarul este ca, din 1954, cand a aparut volumul de debut al autorului  "17 poezii",Tomas Transtromer a fost considerat imediat drept un poet important al Suediei, fapt confirmat in timp de o bogata creatie poetica incununata cu nenumarate premii. Adevarul este ca traducerea poeziei este dificila si are efect entropic asupra poeziei, dar chiar si din traduceri, pot sa apreciez ca Trastromer este o mare constiinta a lumii si un mare poet, care merita pe deplin premiile stranse de-a lungul unei vieti inchinate creatiei. Am postat pe Babel in 2011 o poezie de acest nobeliat, si voi mai posta si altele, acum vreau doar sa va amintesc de Transtromer, in plina glorie a nobeliatului pe 2012, romancierul chinez Mo Yan.

joi, 11 octombrie 2012

Sorgul rosu - Mo Yan

Azi, 11 octombrie scriitorul chinez Mo Yan , autorul romanului "Sorgul rosu", aparut in limba romana in colectia "Raftul Denisei" in 2008, a primit premiul Nobel pentru literatura pe anul 2012.

Sorgul rosu - partea intai

Demonul iubirii in "Sorgul rosu" - partea intaia


"Ce e iubirea ? Fiecare om are raspunsul lui. Acest lucru diavolesc a chinuit de moarte nenumarati barbati adevarati si plini de vitejie si nenumarate femei frumoase si inzestrate.
Pornind de la istoria amoroasa a bunicului meu, a valurilor turbate ale iubirilor tatalui meu si a desertului palid al propriilor mele iubiri, am sintetizat o configuratie solida, potrivita numai pentru cele trei generatii ale familiei mele : primul element esential al acestei configuratii, care se implineste in IUBIREA FANATICA, este DUREREA CARE SFREDELESTE INIMA, lichidul rasinos ce picura ropotind din inima strapunsa - iar sangele pe care-l cere durerea inimii se scurge in stomac, trece prin intestinul subtire si cel gros, se transforma in excremente asemenea bucatilor de asfalt si e astfel eliminat din corp. " 

*
Altceva despre "Sorgul rosu"  : AICI

Sorgul rosu - partea a doua


"Cel de-al doilea element esential, care se implineste in iubirea cruda, este critica nemiloasa - cei doi iubiti de-abia se tin sa nu se jupoaie de vii unul pe altul, si-si jupoaie pielea fiziologica si cea psihologica, cea spirituala si cea materiala, sa-si scoata la iveala venele, muschii, launtrurile care se sucesc gata sa dea pe dinafara si inimile, poate negre, poate rosii, pe care apoi sa si le arunce unul spre celalat, sa le izbeasca in aer si sa le faca bucati.
Al treilea element esential care care se implineste in iubirea rece ca gheata, este TACERA PERSISTENTA - sentimentele reci ingheata iubirea, prefacand-o in inghetata pe bat, care ingheata mai intai in vantul rece, apoi in pamantul inzapezit, apoi e aruncata sa inghete intr-un rau inghetat, iar in cele din urma e pusa la inghetat intr-o camara frigorifica in care ingheata carnea de porc si corbii de mare. Asa ca indragostitii adevarati au toti fata ca bruma, temperatura corpului la 25 de grade si nu stiu decat sa clantane din dinti, nu si sa vorbeasca - nu ca n-ar vrea sa vorbeasca, dar deja nu mai stiu sa o faca, iar ceilalti cred ca se prefac ca au amutit."

Sorgul rosu - partea a treia

Demonul iubirii in "Sorgul rosu" - partea a 3-a


"Asadar, iubirea fanatica, cruda si rece ca gheata = sange iesit din stomac + piele jupuita de viu +mutenie prefacuta, toate scuturate incoace si incolo, mereu si fara odihna.
Procesul iubirii este procesul de transformare a sangelui in excrement de culoarea asfaltului, expresia iubirii este cand doi oameni in care nu se mai desluseste sangele de carne stau intinsi impreuna, iar deznodamantul iubirii este reprezentat de doua inghetate pe bat cu ochi cenusii larg deschisi.
In vara lui 1923, bunicul a inhatat-o pe bunica de pe magar, a purtat-o pe brate in lanul de sorg, a asezat-o pe pelerina mare de paie, iar acesta a fost inceputul tragic si solemn al perioadei lor de "sangerare a stomacurilor".
In vara lui 1926, cand tata avea 2 ani, slujnica mamei Iubita, li s-a adaugat drept al treilea, varandu-si picioarele puternice si frumoase intre bunicul si bunica : acesta a fost inceputul "jupuirii de viu", iar iubirea lor a patruns din paradisul fanatismului in iadul urii."

Mo Yan ( vezi "Sorgul rosu") a luat Nobel pentru literatura pe 2012, azi, in 11 octombrie

Mo Yan, autorul romanului "Sorgul rosu" este nobeliatul pentru literatura pe 2012

duminică, 7 octombrie 2012

Melkisedeq







Numele Melkisedeq, care apare in scripturi, il desemneaza, dupa Rene Guenon, pe Regele Lumii. Melek  se traduce rege, iar Melkisedeq este rege al Salemului, adica rege al pacii, dar totodata si rege al dreptatii, iar Dreptatea si Pacea sunt atributele fundamentale ale Regelui Lumii. Melkisedeq a fost preot si pentru Avraam, care intalnindu-l si recunoscandu-l, dupa victoria impotriva regilor, i-a platit zeciuiala din toate bunurile sale. Iata pasajul biblic din Geneza, in care il cunoastem pe Melkisedeq cand acesta vine in intampinarea lui Avraam : "Iar Melchisedec, regele Salemului, i-a adus paine si vin. Melchisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preainalt. Si a binecuvantat Melchisedec pe Avram si a zis :  BINECUVANTAT SA FIE AVRAM DE DUMNEZEUL CEL PREA INALT, ZIDITORUL CERULUI SI AL PAMANTULUI. SI BINECUVANTAT SA FIE DUMNEZEUL CEL PREAINALT, CARE A DAT PE DUSMANII TAI IN MAINILE TALE!". Avram i-a dat lui Melchisedec zeciuiala din toate" 
*
Cel mai mult ni-l apropie insa, pe acest personaj tainic din Biblie, care ar fi iesit singur din trupul mamei  moarte, comentariul sfantului apostol Pavel, nimeni altul decat Saul din Tars : "Caci acest Melchisedec, rege al Salemului, preot al lui Dumnezeu cel Preainalt, care a intampinat pe Avraam, pe cand se intorcea de la nimicirea regilor si l-a binecuvantat, caruia Avraam i-a dat zeciuiala din toate, se talcuieste, mai intai : rege al dreptatii, apoi rege al Salemului, adica rege al pacii. Fara tata, fara mama, fara spita de neam, neavand nici inceput al zilelor, nici sfarsit al vietii, ci, asemanat fiind Fiului lui Dumnezeu, el ramane preot pururea"

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Leviathan ...



Leviathan : monstru biblic distrugator ... Iata romanul cu acest titlu, publicat in 1928 de Julien Green, odata cu aparitia altor carti celebre : "Amantul doamnei Chatterley" de Lawrence, "Cuceritorii " de Malraux, "Curier Sud" de Saint-Exupery. Autorul ne initiaza in saltul catre propriul pustiu interior, fiecare erou al sau fiindu-i , de fapt un alter-ego, pana la epuizarea tuturor potentialelor personalitatii sale, si cu o profunzime a viziunii ce sugereaza intalnirea cu arhetipul.
*
Avem aici o intalnire cu familia Grosgeorge. Doamna este o femeie care amenintata cu moartea  de catre un barbat dezlantuit, ii spune : " Mai vedem noi. Nu ma tem de moarte". Eroii lui J.Green evolueaza sub forta constrangerilor destinului, faptele lor nu reprezinta alegeri libere, ele izbucnesc spontan din adancimile insondabile ale sufletului. Aici vointa nu are putere : personajul este captiv, nu in inima galaxiei, ci printre costrangerile vietii. Iar viata este o inchisoare. Izolati de lume, eroii nu traiesc, dar vegeteaza, doar exista in inactiunea lor si se mistuie teribil in propriul vid. Imi vine in minte aici un citat din Murakami "Viata este un loc plin de singuratate". Sigurul spatiu luminos in romanele lui J.Green este cel al copilariei : ea este o reflexie de lumini si naluciri din paradisul pierdut. Viata nu este pentru eroii lui Green miracolul care aduce bucuria de a fi. Dimpotriva, este pustiul de cenusa postapocaliptica din care exista o unica scapare :  moartea. 
*
De fapt, lucrurile stau altfel, viata e frumoasa, baieti !
*
Voiam sa citesc si sa postez ceva din" Leviatan" de Paul Auster. Dar nu am asezat cartea la locul ei, si este data disparuta in Babel. Si daca fu sa fie Leviathan, iata ca a fost Leviathan, chiar daca este monstrul altui autor. Am citit cartea dupa Marea Inundatie din ' 70. Romanul a aparut in 1968 in BPT, pe cand nu era inca de nasul meu. Curios, dar imi amintesc bine despre aceste personaje. Ce-mi ziceam atunci : ca eu voi fi un om fericit. Acum, cand vorbesc despre aceasta stare, ma exprim astfel : "fericita mea jale", nicidecum "jalnica mea fericire". Pe mine casa, familia, cartile, brazii si animalutele casei ma fac fericit. Cat se poate. Si chiar mai mult.

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Riuri care duc in cer

Atunci cand Emanuel, fratele meu, arhitectul a vazut ca citesc romanul "Riuri care duc in cer" a exclamat : voi citi si eu aceasta carte. O viata intreaga am facut aceleasi lecturi, dar mintea stralucita a fratelui meu, facea dintr-o carte scrisa de altul, o opera a sa, caci avea un mod de a patrunde esenta lucrurilor, neintailnit de mine la nimeni altul. Insa acum, postarea pozei cu romanul lui Jesus Moncada este pentru mine doar un pretext, caci vreau sa vorbesc , de fapt, despre Ohio. A fost reeditat de curand romanul "Winesburg, Ohio" de Sherwood Anderson, pe care il cunosc inca din anii de liceu, din colectia BPT a Editurii Minerva, cand l-am citit la concurenta cu frate-meu, caci daca unul punea cartea jos pentru o clipa, celalat o si inhata pentru inca o repriza de lectura. Si vazand cartea reeditata, m-am gandit sa amintesc etimologia toponimului OHIO. Cuvantul vine din limba indienilor irochezi, este vorba despre "OHI-YO" si se talcuieste prin "MARELE RIU". Dar nu este un riu din multele ape ce curg in Ohio, ci un rau care leaga Pamantul de Cer, un riu al calatoriei spiritului din teluric in transcendental.

joi, 6 septembrie 2012

Codul electoral, moartea politica a lui Basescu

Traian Băsescu şi-a reluat vechile obiceiuri, convocîndu-şi seara apropiaţii la Vila Lac 2, pentru a discuta diverse planuri privind guvernarea, fiecare avînd în mînă cîte un pahar de tărie. Marţi seara, începînd cu orele 21,00, Matrozul i-a chemat la acest gen de întîlnire pe Sebastian Lăzăroiu, Vasile Blaga, deputatul Mircea Toader şi senatorul Cristian Rădulescu. Subiectul întîlnirii l-a constituit un raport al Serviciile Secrete, prin care este informat că, în laboratoarele USL, i se pregăteşte o nouă suspendare. Concret, de această dată, înainte de a trece la procesul de suspendare, USL-iştii vor schimbarea tuturor legilor electorale, cu un pachet de legi numit „Cod Electoral“. Cea mai importantă prevedere din viitorul pachet de legi, care îi afectează lui Băsescu poziţia fragilă, este aceea a eliminării pragului electoral pentru debarcarea preşedintelui.


Proiectul de „Cod electoral“ datează din 2011 şi, conform informaţiilor primite de Băsescu, va fi pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor săptămîna viitoare, urmînd ca peste două săptămîni să treacă şi prin votul Senatului, pentru a merge cît mai rapid la promulgare. USL-ul doreşte ca referendumul de demitere a lui Traian Băsescu să aibă loc odată cu alegerile parlamentare, în 9 decembrie, pe listele electorale aduse la zi, ceea ce ar însemna sfîrşitul preşedinţiei acestuia. Marinarul le-a cerut celor prezenţi să întîrzie, prin orice mijloc, adoptarea „Cod electoral“, pentru ca referendumul să nu poată avea loc odată cu alegerile. Totodată, sursele noastre spun că Băsescu i-a avertizat pe cei prezenţi să nu se culce pe o ureche - un referendum de demitere, simultan cu alegerile generale, va fi catastrofal, inclusiv pentru viitorul PDL în Parlament.


SURSA : AICI

miercuri, 29 august 2012

duminică, 26 august 2012

Selenautul Neil Armstrong a incetat din viata

Neil-Armstrong

In actualul ciclu de civilizatie , primul pamantean care a pasit pe un alt corp ceresc decat Terra, leaganul omenirii, este Neil Armstrog. El a fost cel care a facut un pas mic pentru un om , de pe scara modulului lunar, pe Luna, satelitul natural al Terrei, in iulie 1969. Data conteaza in prezent, dar nu pentru eternitate, calendarul fiind relativ.
*
Armstrong a murit ieri, in 25 august 2012, la varsta de 82 de ani.

vineri, 24 august 2012

24 august, ziua de nastere a lui Borges


Unele din povestirile volumului "Gradina cararilor ce se bifurca" au fost scrise de Jorge Luis Borges pe acoperisul-terasa al bibliotecii municipale "Miguel Cane" din Buenos Aires, unde lucra ca modest slujbas. Printre ele si povestirea "Biblioteca Babel".