duminică, 28 februarie 2010

Alte dimensiuni - Jacques Vallee - partea 1.



Poate imaginatia sa fie o forta mai puternica, in stare sa modeleze actiunile oamenilor, mai bine decat expresia sa in dogme, structuri politice, biserici, armate ?
Si daca da, cum poate fi folosita aceasta forta ?
*
IMAGINATIA OMULUI, CA ORICE FORTA CUNOSCUTA, LUCREAZA DUPA LEGI FIXE.
*
Ar fi o greseala grava sa credem ca noi, cei ce traim la inceputul secolului 21, suntem cei dintai oameni destul de destepti pentru a recunoaste ca fenomenul OZN este demn de investigat si ca respecta patteruri fixe.
*
Actiunile umane se bazeaza pe imaginatie, credinta si incredere, nu pe observatie obiectiva, asa cum, bine stiu expertii militari si cei politici.
Chiar si stiinta, care pretinde ca metodele si teoriile sale s-au dezvoltat in mod rational, este marcata de emotie si fantezie sau teama.
A controla imaginatia umana inseamna a modela destinul colectiv al umanitatii.
*
Deocamdata putem observa urmatoarele:
Este posibil sa faci ca mari categorii ale unei populatii, oricare ar fi ea, sa creada in existenta unor rase supranaturale, a unor masini zburatoare, in pluralitatea lumilor locuite, expunandu-le cateva scene montate cu grija, ale caror detalii sunt adaptate la cultura si simbolurile unui anume timp si spatiu.
Este oare cu putinta ca intalnirile cu extraterestri sa fie planificate pentru a controla credintele noastre?
*
Stiinta este procesul prin care argumente emotionale de nerezolvat pot fi transformate in seturi organizate de subprograme, care pot fi intelese printr-o analiza rationala.
*
Intregul mister despre care vorbim contine elementele unui mit care ar putea servi unor scopuri de manipulare sociala pe termen lung, asa cum arata legatura ciudata intre continutul relatarilor si progresul tehnologiei umane, de la dirijabile, nave aeriene, nave-fantoma, farfurii zburatoare pana la ingineria genetica.
Intre mit si tehnologie este o legatura care nu a fost niciodata interpretata satisfacator intr-un cadru sociologic.

* * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu