duminică, 20 septembrie 2009

Calea non-atasamentului

Gratie receptivitatii noi cautam si descoperim toate lucrurile prin noi-insine, cu o privire mereu noua. Si asta ne ajuta sa nu cadem in capcana sectarismului.

Trebuie sa depasim toate formele de atasament, pentru ca acesta cauzeaza stagnare.
Sa devenim constienti de faptul ca vedem lumea dintr-un unghi deformat.

Cum reactionam noi in fata vietii? Sa exploram aceasta intrebare cu grija. Observand totul cu atentie limpede si fluida, vom reusi sa ne stapanim comportamentul si conditionarile care il sustin. Viziunea lucrurilor asa cum sunt ele si intelegerea lor suscita stapanirea si, in consecinta, actiunea justa si libera.

Dupa modelul lumii fenomenelor, si conditionarile sunt spuse nepermanentei si vor sfarsi prin a se transforma sau a disparea. Trebuie sa le lasam sa se schimbe.

Orice copilas care traieste in afara lumii conceptelor este perfect receptiv la tot.
Exista un mijloc de a iesi din clestele conceptelor: practica vietii in prezent; unde suntem liberi de activitatile spiritului.

Prezentul nu este o clipa masurabila. El este un ''acum'' nelimitat, neconditionat, liber si eliberator. El este atemporal.

Viata nu este niciodata scutita de manifestarile negative. Este deci necesar sa nu le respingem pe aceasta, ci sa le intelegem.
''De ce nu ai medita asupra suferintei tale?''
Sa nu ne temem de suferinta, nici de moarte. In observarea aspectelor negative ale vietii se naste libertatea. Fara suferinta nu exista trezire; fara moarte nu exista renastere.

Orice actiune eronata este produsul egosimului.

Sa simtim pe deplin responsabili in privinta situatiilor din viata.
Sa recunoastem ca sursa tuturor problemelor noastre este in noi.

Energic reprimata sau refulata nu inceteaza sa existe. Ea gaseste canale de devenire care o fac distructiva. De aceea morala represiva este incompatibila cu un mod de viata corect.

Conflictele inconstiente seamana confuzia in psihic deoarece, cu cat le cunoastem mai putin cauzele, cu atat este mai dificil sa le controlam efectele.

Sa fim atenti la ceea ce se petrece in noi, atat in planul constient, cat si in cel inconstient. Este singurul mijloc de a scapa de iluzii.

Adevarata invatatura a vietii se realizeaza in intelegerea cauzalitatii. Ea ne transforma radical viata.

Sa ne punem intrebari in legatura cu cautarile noastre. Ca caut in viata? Imi pun vreodata in discutie starile mele de a fi? Sau sunt pierdut in lucrurile terestre, afaceri, religie sau ganduri de tot felul?

Nu cautati calea cea usoara si miraculoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu