miercuri, 23 septembrie 2009

Religie fara dogme, ceremonii, si ritualuri


Religia, in sensul ei adanc, nu are nimic de-a face cu dogmele, ceremonialele si ritualurile.
Sunt de remarcat trei obiective. Primul este cautarea adevarului. Fiecare trebuie sa descopere realitatea si aceasta presupune existenta unui spirit investigator.
Adevarul ni se arata studiind profunzimile fiintei si nu prin studierea unor texte religioase. A descoperi adevarul, zi de zi, este o intreprindere fascinanta si minunata. De fiecare data cand il percepem el ne da fericire si libertate.

Al doilea obiectiv al religiei este integrarea interioara numita si experienta comuniunii cu relaitatea, a comuniunii cu Dumnezeu. Cuvantul Dumnezeu nu este realitatea in sine. Fara experienta imediata le se goleste de substanta.

Al treilea obiectiv al religiei este obtinerea unui adevarat spirit religios, care exploreaza neobosit viata in toate manifestarile ei. Un astfel de spirit este liber de orice miraj si de orice iluzie.

Fiin atenti la noi insine, la activitatile corpului spiritului nostru, la inclinatiile, la ideile si la modul nostru de actiune, ne instrium.

Sondand pana la capat teama din noi, vom constata ca nu are nici un fundament real.
Intelepciunea vine atunci cand nu suntem atasati si cand nu ne lasam dominati de nici un eveniment din viata.

Ca o societate sa progreseze, noi insine trebuie sa ne innoim si sa renastem fara incetare. Sa observam cauzele problemelor lumii si sa intelegem ca solutia lor este in dezvoltarea interioara a omului.

Cand credem in autoritatea cuiva, ne slabim propria inteligenta si impiedicam trezirea valului intelepciunii intuitive.

Acceptarea oarba a traditiilor ne adanceste somnul psihologic.

Intelegerea intelectuala si cea intuitiva sunt legate intre ele prin faptul ca intelegerea intuitiva include in ea si posibilitatea interpretarii, care este exercitata de intelect. Cand presimtim ceva din transcendent, nu exista rationament imediat.
El apare dupa ce, printr-o strafulgerare, intelectul a presimtit adevarul prin viziunea iluminata, si va incepe sa-si formuleze propriul sau limbaj.
Eliberati-va, fie si o clipa, de orice autoritate, si veti fi in contact cu adevarata voastra natura.
Reactia de furie nu mai apare daca in momentul aparitiei agentului contrariat, suntem limpede constienti de acest fapt si ramanem vigilenti.
Ideile pietrifica spiritul si in consecinta aceste devine stupid si lipsit de bun-simt.
Cand spiritul ne este agitat, sa incercam sa intelegem cauza.
Care-i sunt activitatile? Ce vrea el sa realizeze? Trebuie sa descoperim toate acestea, dar fara sa vrem sa exercitam nici un control asupra spisritului.
Sa examinam spiritul ratacitor, cauza starii de imprastiere si vom intelege de ce se misca asa si de asemenea, starile si conditiile care-i provoaca agitatia.

Sa ne lasam instruiti de universul nostru interior.

Nu rareori vedem cum se inrautatesc lucrurile din cauza atitudinii noastre nepotrivite in privinta lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu