sâmbătă, 10 octombrie 2009

G.G. Marquez, despre boala insomniei

BOALA INSOMNIEI

"Contractasera boala insomniei. Ursula, care invatase de la mama ei puterile medicinale ale plantelor, prepara si dadu tuturor sa bea o bautura pe baza de aconita, dar nimanui nu-i venea somnul si-si petrecura toata ziua visand treji. In acesta stare de luciditate infricosatoare de halucinatie, vedeau nu numai imaginile care alcatuiau propriile vise, ci fiecare cuprindea in viziunile sale si imaginile din visele celorlalti.Era ca si cum casa s-ar fi umplut de vizitatori. Sezand in balansoarul din coltul bucatariei, Rebecca visa un om care-i semana foarte mult, imbracat in panza alba, cu gulerul camasii incheiat cu un buton de aur, si care venea sa-i aduca un buchet de trandafiri."

BALADELE LUI FRANCISCO - BARBATUL

"Dupa cateva luni reveni Francisco-Barbatul, un mosneag de aproape doua sute de ani, care pribegise prin lume si trecea des prin Macondo, cantand balade compuse de el insusi. Francisco-Barbatul relata in aceste melodii, cu multe amanunte, evenimentele petrecute in satele din drumurile sale, de la Manaura pana la marginile mlastinilor, astfel ca daca aveai de trimis o veste, sau voiai sa faci cunoscuta o stire, ii dadeai doua sutare pentru a o trece in repertoriul sau. In felul acesta afla Ursula de moartea mamei ei, printr-o simpla intamplare, intr-o noapte cand asculta aceste cantece in speranta de a descoperi in ele ceva in legatura cu fiul ei, Jose Arcadio."


PREVESTIREA LUI MELCHIADE DESPE MACONDO

"Intr-o noapte, lui Melchiade i se paru ca a descoperit o prevestire cu privire la viitorul satului Macondo. Va fi un oras-lumina, cu case mari din sticla, in care nu va mai ramane nici o urma din neamul Buendia.
-Gresit ! Protesta Jose Arcadio Buendia. Nu vor fi case de sticla ci de gheata, asa cum am visat eu, si va fi un Buendia in veacul vecilor."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu