sâmbătă, 3 octombrie 2009

Un om norocos - Octavian Paler

"Insul mediocru care nu stie ca-i mediocru sau nu-i pasa de asta este pe jumate mantuit; pactul sau cu viata nu ameninta sa se rupa; el trece prin viata linistit, se insoara,se duce la serviciu,isi uraste colegii mai buni decat el si ii vorbeste de rau, ia cuvantul la intruniri negand azi ce a afirmat ieri, isi linguseste superiorii, iar cand nu mai depinde de ei ii barfeste, ii detesta, intre timp, face copii, ARE CHIAR O MICA AVENTURA, pana imbatraneste si moare.
Pe cand unul ca mine, oricat de lipsit de scrupule ar fi, simte totusi cateodata frigul mediocritatii si atunci e gata de orice nesocotinta, ca betivul care inainte de a se lasa de bautura, se imbata oribil intr-un chef de adio,in care se incaiera, si lovit, moare."

" Ce inseamna a te realiza? A-ti inchide destinul, ca pe un cerc. Esti realizat, intr-un cuvant, poti sa mori. Ai ajuns pe culme, ai castigat o batalie. Si ce faci dupa asta? Te culci cumva pe laurii cuceriti pana ce ei putrezesc sub tine? Sau te sinucizi si lasi cu limba de moarte sa ti se puna pe mormant acesti lauri?
Pe cand esecul e cu totul altceva! El te obliga sa speri, sa mergi mai departe, s-o iei de la capat, sa incerci din nou, strangand pumnii. Esecul este un sfarsit numai pentru cei care nu au vlaga in ei. Pe mine ma ambitioneaza sa fac ceea ce n-am reusit sa fac."

"Fiecare isi face Dumnezeu din ce poate. Din talas, din catifea sau din tacere. Eu mi-l fac din ideea ca in orice esec mai este ceva important de facut : sa-l intelegi; si ca, in orice infrangere, se mai poate obtine o victorie : s-o privesti in fata."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu