duminică, 18 octombrie 2009

Timp circular : insula in timp.



Alan Lightman - " Visele lui Einstein":

"Lumea se repeta precis, fara sfarsit. ( ... ) Si, precum toate lucrurile se vor repeta in viitor, toate acestea, intamplandu-se acum, s-au mai intamplat de un milion de ori inainte. ( ... )
In lumea in care timpul este circular, fiecare strangere de mana, fiecare sarut, fiecare nastere, fiecare vorba, vor fi repetate precis. Tot astfel fiecare moment in care DOI PRIETENI INCETEAZA SA MAI FIE PRIETENI , de fiecare data cand o familie se desparte din cauza banilor, fiecare remarca vicioasa dintr-o disputa intre soti, fiecare promisiune nerespectata. (....)
Cativa oameni din fiecare oras, in visele lor, sunt vag constienti ca totul s-a intamplat in trecut. Acestia sunt oameni cu vieti nefericite, iar ei simt ca judecatile pripite, faptele necuvenite si ghinionul, s-au petrecut toate, IN CERCUL PRECEDENT AL TIMPULUI.
Greselile lor vor fi repetate cu exactitate in aceasta viata ca si in viata de dinainte. ( ... )
Din cand in cand, vreo perturbatie cosmica va face ca un parau al timpului sa se indeparteze de cursul principal, facand jonctiunea inapoi. Atunci cand se intampla astfel, pasari, pamant, oameni - prinsi in afluentul despartit - se trezesc uneori, dusi brusc spre trecut.
( ... )
Un calator din viitor este obligat sa fie martor la evenimente fara a lua parte la ele, spre a nu le schimba. Ii invidiaza pe cei care traiesc in propriul lor timp, ce pot actiona dupa dorinta, uitand viitorul, ignorand efectele actiunilor lor. ( ... )
In aceasta lume, timpul are trei dimensiuni, asemeni spatiului. Tot asa cum un obiect se poate misca in trei directii perpendiculare, un obiect poate lua parte la trei viitoruri perpendiculare. Fiecare viitor se misca intr-o directie diferita a timpului. FIECARE VIITOR ESTE REAL. In fiecare punct al unei decizii, daca sa vizitezi o femeie la Fribourg sau sa cumperi o haina noua, lumea se frange in trei lumi, fiecare cu aceeasi oameni, dar cu sorti diferite pentru acei oameni. IN TIMP, EXISTA O INFINITATE DE LUMI. ( ... )

In aceasta lume sunt doua timpuri. Este timpul mecanic, si este timpul trupului. Primul este rigid si metalic ca un pendul masiv din fier care se misca inainte si inapoi. Celalalt se zvarcoleste si misuna ca un peste rapitor intr-un golf. Primul este intransigent, predeterminat. Celalalt se hotaraste pe masura ce avanseaza. ( ... )

FIECARE TIMP ESTE ADEVARAT, DAR ADEVARURILE NU SUNT ACELEASI.

Fiecare stie ca undeva este insemnata clipa in care s-a nascut, clipa in care a facut primul pas, clipa primei pasiuni, clipa in care si-a luat ramas-bun de la parinti. ( ... )

Sa presupunem o lume in care cauza si efectul sunt dezordonate. Uneori, cea dintai o precede pe cea de-a doua, alteori, cea de-a doua pe cea dintai. Ori poate cauza se afla de-a pururea in trecut, pe cand efectul in viitor, dar viitorul si trecutul sunt intrepatrunse.
( ... )
Multi au invatat cum sa traiasca in moment. Argumentul ar fi, ca, daca trecutul are un efect incert asupra prezentului, atunci este nevoie sa ne bazam pe trecut. Iar daca prezentul are un efect neinsemnat asupra viitorului, actiunile prezente nu trebuie cantarite in functie de consecinta lor. Mai degraba, FIECARE ACT ESTE O INSULA IN TIMP , care sa fie judecata izolat. ( ... )
In aceasta lume timpul curge dar putine se intampla. Dupa cum putine se intampla de la an la an, putine se intampla de la luna la luna, de la zi la zi. Daca timpul si curgerea evenimentelor sunt aceleasi, atunci timpul abia se misca. Daca cineve nu are ambitii in aceasta lume, sufera inconstient. Daca cineva are ambitii, sufera constient, dar foarte lent. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu