duminică, 4 octombrie 2009

Ray Bradbury - "Detunatura"


DESPRE RISCUL MODIFICARII ISTORIEI IN TIMPUL CALATORIEI IN TRECUT

"Ceata care invaluise masina se spulberase. Iata-i, asadar, ajunsi in vremea veche, trei vanatori si doua calauze, cu armele lor de metal albastru pe genunchi.
- Isus inca nu s-a nascut, spuse Travis. Moise inca nu s-a urcat pe munte sa stea de vorba cu Dumnezeu.Piramidele inca mai sunt pietre in munti, asteptand sa fie cladite. Ganditi-va : Alexandru, Caesar,Napoleon, Hitler, nu exista." (...)

"Se aflau in pustiul primordial. Vantul aducea tipetele unor pasari departate si mirosul sarat al unei mari stravecgi, amestecat cu mireasma unor ierburi jilave si a unor flori sangerii." (...)

"Daca omori, din greseala, un soarece, aici, in timpul trecut, inseamna ca urmasii sai, o duzina, o mie, un milion, apoi un miliard de soareci posibil, nu mai apar.Ce s-ar intampla cu vulpile care au nevoie de soarecii aceia ca sa supravietuiasca? Daca-i lipsesc zece vulpi, leul moare de foame.Lipsite de un leu, tot felul de insecte, vulturi si miliarde de fiinte sunt azvarlite in haos si distrugere. Iata unde se poate ajunge : cu 59 de milioane de ani mai tarziu, un om al cavernelor, unul dintre cei zece-doisprezece existenti in intreaga lume, se duce sa vaneze un porc mistret sau un tigru cu colt de spada, ca sa aiba ce manca.Dar dumneata, prietene, omorand din greseala un soarece in trecutul indepartat, ai distrus toti tigrii din aceea regiune. Asa ca omul cavernelor, moare de foame. Iar omul acela nu-i un om oarecare, baga de seama. El este o intreaga natiune viitoare. Din rarunchii lui ar fi iesit zece feciori, si asa mai departe, pana la aparitia unei civilizatii. Daca-l distrugi pe omul acela distrugi o intreaga semintie, un popor, o intreaga istorie a vietii. Este ca si cum ai ucide niste stranepoti ai lui Adam.Calcand in picioare un soarece, in timpul incursiunii in trecut, poti starni un cutremur in viitor, ale carui urmari ar putea zguduii din temelii Pamantul si destinele unui sir intreg de generatii. Prin moartea acelui om al cavernelor,un miliard de oameni inca nenascuti, sunt innabusiti in pantecele mumelor lor. Roma nu se mai poate inalta pe cele sapte coline.Europa ramane, poate pe veci, o padure intunecata, si doar Asia prospera, plina de vigoare.Calca in picioare un soarece, si zdrobesti piramidele. Calca in picioare un soarece, si-ti lasi asupra Vesniciei urma adanca, aidoma unui Grand Canyon.Regina Elisabeta nu s-ar mai naste niciodata, Washington n-ar mai traversa raul Delaware, Statele Unite n-ar mai exista. Asa ca, luati seama, ramaneti pe alee, nu va abateti niciodata!''

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu