Dupa criza cubaneza a rachetelor din 1962, care au adus SUA si URSS-ul in pragul declansarii nunui razboi atomic, nu era de asteptat ca Hrusciov sa primeasca cu incredere propunri de colaborare din partea americanilor, fie ele si in domeniul in vederea cuceririi spatiului cosmic. Totusi, presedintele J.F.Kennedy, i-a avansat, lui Hrusciov, mai multe propuneri de colaborare, pe parcursul anului 1963, prin intermediul lui Dobrinin, ambasadorul URSS in SUA. Hrusciov a respins aceste propuneri. Kennedy si-a exprimat si in cadrul ONU, in 1963, intentia de cooperare spatiala cu sovieticii :
"Includ, printre posibilitati, o expeditie comuna intre SUA si URSS catre Luna."
Argumentele lui Kennedy pt. cooperarea cu rusii se refera la reunirea competentelor celor doua natiuni, precum si evitarea duplicarii cercetarii, a constructiei si a cheltuielilor pt. aselenizare, si desigur, destinderea in relatiile politice bilaterale, in conditii de avantaj reciproc.
In mod surprinzator, in noiembrie 1963, Hrusciov i-a transmis, pe canale secrete, acordul pt. cooperarea in vederea aselenizarii, presedintelui Kennedy. Dar acesta se confrunta cu obiectii din partea Congresuluyi SUA, printre marii adversari numarandu-se senatorul republican Barry Goldwater si congresmanul democrat Albert Thomas. Kennedy le-a dat asigurari ca programul selenar american va continua, indiferent de negocierile cu sovieticii.
In 12 noiembrie J.F.K. a emis Memorandumul 271 , intitulat " Cooperarea cu URSS pe temele spatiului cosmic" si i-a cerut directorului programului selenar, James Webb sa preia imediat initierea programului de cooperare cu sovieticii, conform propunerilor avansate de presedintele SUA in 20 sept 1963, ceea ce presupunea transfer reciproc de tehnologie aero-s
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu