vineri, 8 ianuarie 2010

Procesul ... - 13.

CORPUL COSMIC

“Intre corpul spiritual si cprul cosmic se intinde taramul misterului. Pana la corpul spiritual, metodele yoga sunt de ajutor. Apoi ele isi pierd orice valoare. Pentru corpul spiritual este de ajutor ZEN-ul, care constituie o metoda de trecere in corpul cosmic. ZEN are succes in Occident datorita tipului de cristalizare specific al ego-ului, la occidentali. Zen-ul este util doar pentru trecerea de la corpul spiritual la cel cosmic, dar inainte si dupa aceea, nu este util. Este neputincios si chiar periculos asupra celorlalte corpuri. Munca si efortul sunt utile pana la trecerea in corpul spiritual, dar inutile pentru trecerea in corpul cosmic. La acest nivel, ele nu duc niciunde : gasca nu va iesi din sticla.Corpul spiritual este un nou inceput. In acest punct se trece de la individual la non-individual. ZEN-ul care implica non-efortul, este util la acest nivel. Non-actiunea isi are propriul taram si regulile proprii, care in corpul spiritual raman de neanteles, dar devin operante dupa trecerea de corpul spiritual.

Pentru a trece de la corpul cosmic la corpul nirvanic, nu se mai pune nici macar problema non-metodei (nontehnicii). Metodele se pierd in corpul spiritual, iat non-metoda, in corpul cosmic. Ceea ce se poate intampla in corpul cosmic, este faptul de a ne da seama, la o vreme, ca ne aflam in corpul nirvanic. Notiunea de cosmos a disparut, si a ramas vacuitatea.

Trecerea de la corpul cosmic la cel nirvanic este acauzala, si necontienta. Se realizeza spontan, fara sa ne dam seama. Ruptura de continuitate este creata de absenta cauzei. In prezenta unei cauze, continuitatea se pastreaza si fiinta nu poate sa se stinga.

Al saptelea corp este perfecta nefiinta : NIRVANA, vacuitate, non-existenta.

Trebuie sa existe o intrerupere a continuitatii pentru a trece de la existenta la non-existenta.Aceasta reprezinta un salt fara nici o cauza. Absenta cauzei intrerupe continuitatea.

Trecerea de la corpul cosmic la corpul nirvanic nu poate fi formulata. Este o discontinuitate, un gol. Inainte exista un lucru, iar acum, altul (altceva), si nu exista intre ele nici o relatie. Un lucru s-a stins, un altul s-a nascut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu