vineri, 8 ianuarie 2010

Procesul de extindere a constiintei - 1.


Dupa Bhagwan Shree Rajnees ( Osho) :

- Procesul evolutiei spirituale este insotit de extindera constiintei. Arborii sunt mai constienti decat stancile, animalele sunt mai constiente decat arborii, oamenii sunt mai constienti decat animalele, iar Buda este mai constient decat un om neiluminat.
Materia este in intregime inconstienta. Buda este total constient. Omul se afla intr-un stadiu intermediar. Nu este nici neconstient, nici constient.
Majoritatea oamenilor cauta uitarea : intoarcerea la inconstienta. O realizeaza cu ajutorul alcoolului si drogurilor, sau prin munca, sex,sau stimulare senzoriala.Putini oameni decid sa realizeze calatoria spre starea superioara de constiinta.

Procesul natural si automat al evolutiei se incheia odata cu omul.Omul este ultimul produs al evolutiei inconstiente.Odata cu omul, incepe evolutia constienta.
Omul este liber sa decida daca doreste sau nu sa evolueze.
Evolutia inconstienta este un fenomen colectiv, in timp ce evolutia constienta este individuala.
Odata cu omul apare constiinta si capacitatea de decizie. Omul poate evolua, daca doreste, pana la starea de Buda. Odata cu omul apare posibilitatea revolutiei, care este un efort constient si individual, in sensul evolutiei,
Societatea totalitara il elibereaza pe om de responsabilitate, care ii revine, in totalitate societatii. Acest tip de societate neaga libertatea individuala si posibilitatea evolutiei umane. Omul este doar un element al unei structuri colective, ceea ce duce la regresiunea catre starea de animalitate.
Odata cu constiinta, se naste sentimentul de solitudine.Cu cat constiinta se largeste, cu atat mai mult creste sentimentul de solitudine. Starea de solitudine ii permita omului sa realizeze iluminarea.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu