vineri, 8 ianuarie 2010

Procesul - 5.


Kundalini este enrgia concentrata in corpul si sufletul omului.
De obicei, numai o mica parte din forta Kundalini este activa si nici aceasta parte nu functioneaza armonios, ea este in conflict, provocand suferinte si angoasa.
Suferinta provine intotdeauna dintr-o energie aflata in conflict, si orice bucurie, orice fericire provine dintr-o energie afalta in armonie.

De ce ramane marea partea a energiei Kundalini in stare potentiala? De ce nu este actualizata? Deoarece ea nu este necesara in actiunile de rutina zilnice.
Numai partea solicitata intra in functiune. Rutina zilnica nu solicita totalitatea energiilor, ci doar o parte infima. Si daca aceasta parte infima nu este inca in armonie, aceasta provine dintr-o viata de zi cu zi neintegrata.
Constientul este sub control, in timp ce potentialul, inconstientul nu este sub control. Eruptia inconstientului ne aduce pe un teritoriu nesigur, pe care nu suntem capabili sa il administram.
Daca ne eliberam de energiile conflictuale, vom simti o usurare, dar aceasra inseamna sa aruncam fragmente din viata noastra, la anumite intervale de timp. Este o sinucidere lenta.
Ceea ce numim de obicei placere, nu este in realitate decat o descarcare a energiilor conflictuale. Ca si cum am arunca o povara. Si acest lucru este intotdeauna negativ. Fericirea dimpotriva, este pozitiva. Ea apare o data cu actualizarea energiilor. In loc de a elimina energiile, acestea trebuie sa infloreasca in noi, astfel incat se produce o miscare spre interior, ducand in final la beatitudine si extaz.
Avem doua posibilitati. Prima consta in descarcare, prin intermediul careia nu putem fi creativi. Aceasta este atitudinea obisnuita a omului. Energia circula de la centru la periferie, deoarece aceasta este directia in care ne indreptam. Kundalini inseamna exact miscarea opusa, adica energiile se indreapta spre centru facand sa rezulte beatitudinea, in timp ce miscarea indreptata spre exterior, provoaca, simultan, bucurie si suferinta. Bucuria este momentana, insa suferinta este durabila.
In organism se creeaza constant energie, insa in mod absurd, aceasta devine o povara pe care trebuie sa o eliminam in mod constant.
Cand energia curge spre interior, are loc o regenerare.
Postura lui Buddha (pozitia ”lotus” ) este o postura in cerc, in care energia este circulara, ea nu scapa spre exterior.
Asanas-urile si pranayama sunt metode prin intermediul carora dirijam energiile spre interior.
Pentru corp exista hatha yoga: asanas-urile, pranayama; pentru minte exista raja yoga si alte tipuri de yoga care se ocupa in principal de atitudini mentale.

Corpul si mintea au la baza aceeasi energie. Daca atunci cand suntem furiosi, ne controlam respiratia, furia se risipeste. Ea va fi in interiorul nostru, dar intr-o forma nemanifestata.
Este bine sa lucram simultan asupra corpului si mintii. Asupra corpului prin halta yoga, asupra mintii prin intermediul constiintei.
Daca dobandim capacitatea de a fi constienti de respiratia noastra, vom constientiza si propriile procese ale gandirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu